Het dorp Sebaldeburen wordt gekenmerkt door een aantal markante plaatsen. Vijf daarvan springen er in het oog: de molen, de brug, de kerk, het pontje en de Kuzemerbalk.
Molen de Eendracht
Deze molen is een echte poldermolen. bedoeld om het water te kunnen verplaatsen binnen de polder. De huidige molen werd in 1887 gebouwd nadat een voorganger uit 1801 was afgebrand. Tot 1970 bleef de molen beroepsmatig in gebruik als gemaal van de Sebaldebuurstermolenpolder.
De vrijwillig molenaar woont in het herbouwde molenaarshuis ten oosten van de molen en laat de molen zeer regelmatig de polder bemalen. Sinds enkele jaren staat er vlak bij het molenaarshuis een werkend schaalmodel van De Eendracht. De molen was lange tijd eigendom van de Molenstichting Westerkwartier, de huidige eigenaar is Stichting De Groninger Poldermolens.
De brug
Markant is ook de brug in Sebaldeburen die het verkeer over het Wolddiep voert. Ook wel de ‘’Sebaldebuursterklap’’ genoemd, of in de volksmond: ‘’De Klap’’. Hoewel de naam nog steeds duidt op een houten klapbrug, is het tegenwoordig een hefbrug. Hieronder een foto, die de oorspronkelijke ‘’klapbrug’’ toont.
De kerk
Midden in het dorp, aan de provinciale weg, staat de kerk van Sebaldeburen. Dit kerkgebouw staat er sinds 1807 en is opgebouwd uit de restanten van de (kruis)kerk die voor die tijd op dezelfde plek stond. Vanwege het verval rondom het jaar 1800 heeft ds. Westendorp destijds besloten tot herbouw. Het orgel in het kerkgebouw is een Bakker-Timmenga orgel uit 1928. Nog steeds wordt er gebruik gemaakt van het gebouw door de Hervormde Gemeente Sebaldeburen.
Het pontje
In het kader van de ontsluiting voor fietser en wandelaars van het landelijke gebied rond Sebaldeburen is er rond het jaar 2008 een zelfbedienings kettingveerpont aangelegd. De pont is in die zin tamelijk uniek in de zin dat het draagvermogen wordt geleverd door een aantal ronde tonnen, waarop een verzinkt stalen opbouw is aangebracht. Door handkracht kan een draaiwiel worden gebruikt, waarmee men zichzelf naar de andere oever kan brengen.
Kuzemerbalk
Waar nu het Wolddiep loopt, stroomde vroeger een smal watertje. Over dat water lag een houten balk. Een smalle loopbrug. Vandaar de naam Kuzemerbalk. Via deze balk konden de kloosterlingen naar De Jouwer waar het klooster landerijen en boerderijen bezat. Ten tijde van beide foto’s was het al een bruggetje en was het Wolddiep nog smal. In 1935 vond er een verbreding plaats. (Bron: Dorpsboek Sebaldeburen van Johan Kampen)