Over het dorp

DorpSebaldeburen is een dorp in de gemeente Westerkwartier met zo’n 630 inwoners. Het ligt in het Westerkwartier, provincie Groningen. Dominee Westendorp heeft tijdens zijn beroep in Sebaldeburen (eind 18e en begin 19e eeuw) de geschiedenis van het dorp opgeschreven. Westendorp denkt dat de naam Sebaldeburen komt van de heilige Sebaldus.
Het wapen van Sebaldeburen bestaat uit een afbeelding van de kerk en vier sleutels. Deze sleutels staan voor de vier rechters die tegelijkertijd aanwezig moesten zijn om recht te kunnen spreken. Miste er een sleutel, dan kon de kist met daarin de benodigdheden voor de rechtspraak niet worden geopend.

Even ten westen van het dorp staat de poldermolen De Eendracht. Vrijwillig molenaar Henk Berends laat van tijd tot tijd de molen in zijn volle glorie draaien. Henk is ook amateur-meteoroloog. Gegevens over het weer in Sebaldeburen treft u hier aan.

De Trekkertrek is een jaarlijks terugkerend evenement in de laatste week van juni. De organisatie is in handen van STRES.

Het Sebaldebuurster Loopke is een ommetje van ongeveer 3 km dat dwars door het landschap van Sebaldeburen gaat. Het Loopke start midden in het dorp bij het Informatiebord aan de Kerkweg. Parkeergelegenheid is er in ruime mate. Klik op de link voor de folder en wetenswaardigheden.

Iedere eerste zondag van de maand houden kunstenaars in het Westerkwartier open ateliers. Via deze link kunt u zien wie, wat, waar exposeert.

In 2010 waren alle vrijwilligers van ons dorpshuis ‘t Spectrum genomineerd voor de vrijwilligersprijs 2010 van de gemeente Grootegast. Ons dorp is tot veel in staat met al onze vrijwilligers!

U kunt ons bereiken via dorpsbelangen@sebaldeburen.net .