Opvang Oekraïense vluchtelingen in voormalig basisschool De Aquarel

Beste inwoners,
Hieronder het persbericht van de gemeente aan de inwoners van Sebaldeburen.

Vriendelijke groet,

Tijdelijk bestuur Sebaldeburen.net

Persbericht aan de inwonders van Sebaldeburen van de gemeente Westerkwartier

Datum
4 maart 2022

Onderwerp: Opvang vluchtelingen uit Oekraïne in De Aquarel in Sebaldeburen

Beste heer, mevrouw,
Veel mensen uit Oekraïne zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. En op verschillende plekken in ons land komen al Oekraïense vluchtelingen aan.

Het Rijk heeft een beroep op ons gedaan om ook te zoeken naar opvangplekken. De voormalige basisschool De Aquarel in Sebaldeburen is één van de locaties voor de eerste noodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. De noodzakelijke voorzieningen worden daar nu voor geregeld.
Dit gebeurt in nauw overleg met Sebaldeburen.net in functie als Dorpsbelangen en beheerder van het pand.
De Aquarel is zeer geschikt omdat de locatie redelijk eenvoudig en snel kan worden ingericht als eerste noodopvang. Bovendien kunnen het nabijgelegen dorpshuis en het Irenegebouw een mooie aanvulling zijn. Ook de sterke gemeenschapszin in Sebaldeburen is een reden om de noodopvang in Sebaldeburen te realiseren.

Wanneer en hoeveel vluchtelingen

Wanneer de eerste vluchtelingen komen en hoeveel dit er zijn is nog niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk komen er vooral vrouwen en kinderen naar de eerste noodopvanglocaties. Ook is nog niet bekend hoe lang deze mensen bij ons blijven.

Praktische zaken en vragen

De nood is hoog onder Oekraïense vluchtelingen en daarom willen we snel handelen. De belangrijkste praktische zaken worden nu geregeld. En veel zaken zijn ook nog niet duidelijk.
We houden u op de hoogte en organiseren ook op korte termijn een moment waarop we als gemeente bij u in het dorp zijn om uw vragen te beantwoorden.

Heeft u nu al een vraag, mail ons dan gerust op oekraine@westerkwartier.nl of bel ons op telefoonnummer 14 0594. Wilt u bijvoorbeeld ook een opvangplek, goederen of een andere vorm van hulp aanbieden, kijkt u dan op de website nederlandvoorvluchtelingen.nl. Dan kan de hulp worden gecoördineerd.

Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier,
A. van der Tuuk, burgemeester A. Schulting, secretaris

Klik hier voor het persbericht als pdf.