Nachtvlinders kijken

Nachtvlinders kijken met Groen Sebaldeburen

Zaterdagavond 18 juni Nachtvlinders kijken: helaas was de opkomst laag maar wat hebben we een fantastische, leerzame en gezellige avond gehad. IVN gids Egbert Kalfsbeek uit Nuis kwam met witte doek en lampen naar de locatie.

Vanaf 22.00 uur zaten we er klaar voor en waren de eerste insecten te zien. Het duurde niet lang of verschillende nachtvlinders kwamen erbij: o.a. vele diverse gele en witte tijgers, braamvlinder, gerande spanner, kleine zomervlinder en enkele wapendragers. Egbert vertelde dat als de wapendrager “in rust” is, deze precies op een stukje berkentak lijkt; dit hebben we zien gebeuren en onvoorstelbaar echt.

Ook werd het verschil in dag- en nachtvlinders verteld (deze laatste heeft geen “knobbeltje” aan het einde van de voelspriet) en het verschil bij mannetjes en vrouwtjes nachtvlinders (harige voelsprieten bij mannetjes). Bij de foto’s die we maakten en vergroot hebben, zagen we dat de voelsprieten verschillende kleuren, maar soms ook meerdere kleuren hebben.

Egbert had voorspeld dat rond 12.30 uur de grote nachtvlinders zouden komen. En het leek wel op afroep maar ze waren er ook: de pijlstaart groot avondrood en enkele liguster pijlstaarten. Geweldig, wat een grote vlinders.

In totaal hebben we bijna 30 verschillende nachtvlindersoorten gespot (In Nederland zijn er wel 2400 verschillende soorten!!). We waren allemaal verbaasd over de hoeveelheid verschillende en ook kleurrijke nachtvlinders in zo’n korte tijd en op 1 plek. We hebben genoten van de leuke, interessante uitleg van Egbert en zijn enthousiasme.